Uzmanı uyardı: “Basit şişlikleri ciddiye alın şah damarı tümörü olabilir!”

Uzmanı uyardı: “Basit şişlikleri ciddiye alın şah damarı tümörü olabilir!”

KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Boynumuzun ön ve yan tarafında oluşan basit şişlikler olarak adlandırdığımız kitleler ciddi sağlık problemleri oluşturabilir.

Çoğu zaman kendiliğinden geçse de nadir olarak kritik hastalık riski taşıyan bu kitleleri doktora göstermekte fayda var. Boyunda nohut büyüklüğünde şişlik neyin habercisi?

BOYUNDAKİ SERT KİTLE NEDİR?

Kitlelerin oluşum süresi, genellikle enfeksiyonlara bağlıdır. Ancak bir aydan uzun süre boyunca var olan kitlelerin incelenmesi gereklidir. Özellikle 2-3 yıldan beri var olan kitlenin incelenmesi önemlidir, ancak genellikle iyi huylu karakterdedir.

AĞRISIZ KİTLELERE ÖZELLİKLE DİKKAT!

Ağrısız, sert, çevre dokulara yapışık ve hareket ettirilmesi zor kitlelere dikkat edilmelidir. Bu tür kitleler daha detaylı incelenmeyi gerektirebilir.

LENFOMA RİSKİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI!

Boynunda kitle bulunan kişilerin yaşları, tedavi sürecinde önem taşır. Özellikle 40 yaş üzerindeki hastalarda kötü huylu kitleler daha sık görülür. Lenfoma gibi hastalıkların düşünülmesi gereken durumlar arasında yer alır.

BOYUNDAKİ KİTLE NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Boynundaki kitleleri fark eden kişilerin endişelenmemeleri, ancak durumu ihmal etmemeleri önemlidir. KBB uzmanına başvurulduğunda, detaylı bir muayene yapılır ve gerekirse görüntüleme incelemeleri ve kan tahlilleri istenir. İnce iğne aspirasyon biyopsisi gibi yöntemlerle tanı konabilir.

ŞAH DAMARI TÜMÖRÜ

Şah damarı tümörleri, hormonal dengesizliklere neden olabilir ve zorlu bir ameliyat gerektirebilir. Bu tür tümörlerin nadir görülmesine rağmen, dikkatlice incelenmeleri ve cerrahi olarak çıkarılmaları önemlidir.

Ameliyat öncesinde yapılan anjiyografi ile kanama riski azaltılabilir. Unutulmamalıdır ki, şah damarı tümörleri nadir görülen durumlar arasında yer alsa da, ciddi sonuçlara neden olabilirler. Bu nedenle, erken teşhis ve uygun tedavi önemlidir.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir