Atalarımız evlerinde sarı kantaron saplarını yaktılar. Tütsü yerine onu kullandılar. Ancak adı geçen şifalı bitki bu özelliğinin yanı sıra tıbbi potansiyeliyle de bilinmektedir.
St. John’s wort’un (sarı kantaron) tıbbi özellikleri:
St.John’s wort’un iyileştirici gücü sadece halk hekimliğinde değil aynı zamanda resmi tıpta da değerlidir. Aktif çiçeklenme sırasında toplanan sarı çiçekler tıbbi hammadde olarak kullanılır. Taze veya kurutulmuş formda, aynı anda birkaç yönde tedavi edici etkiye sahiptirler, bu nedenle çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilirler.
Stresi, uykusuzluğu gideren, kilo kaybını hızlandıran bitki St. John’s wort’un faydalı özellikleri:
Antibakteriyel ve yenileyici. Bitki, Staphylococcus aureus dahil gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı aktiftir.
Bakteriyostatik bir antibiyotik görevi görür – küçük süpürasyonların ve enfekte yaraların tedavisinde bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını durdurur. Aynı zamanda dokuların yenilenme yeteneklerini güçlendirir.
Hasarlı cilt daha hızlı iyileşir. Tedavi için kurutulmuş çiçeklerden oluşan bir tentür veya farmasötik bir antiseptik solüsyon kullanabilirsiniz.
Antienflamatuvar. Ağız boşluğunun inflamatuar hastalıklarında (diş eti iltihabı, stomatit), St. John’s wort bitkisinin kaynatılmasıyla durulama, inflamasyonun gelişimini durdurmaya ve mukoza zarının şişmesini azaltmaya yardımcı olur.
Bitkinin antiinflamatuar özellikleri jinekolojide (salpingo-ooforit için yardımcı tedavi olarak) araştırılmaktadır.
Nöroprotektif. Bu etki bitkinin katekolaminlerin (adrenalin, dopamin) geri alımını engelleme yeteneğinden kaynaklanmaktadır.
Farmakolojide, St. John’s wort, doğal antidepresanlar ve sakinleştiriciler üretmek için kullanılır. Anksiyete durumları, psiko-duygusal dengesizlik, uykusuzluk, psiko-vejetatif bozukluklar ve şizofreninin karmaşık tedavisinde reçete edilirler.
Anjiyo koruyucu. Bitkinin bileşenleri damar duvarlarını güçlendiriyor, damar tonusunu artırıyor, bu da kan akışını ve iç organlara kan akışını iyileştiriyor.
Diüretik. Tablet şeklinde ilaç, ürolitiyazisin gelişiminin ilk aşamasında bitkisel bir idrar söktürücü olarak reçete edilir.
Choleretic. Bitkinin çiçeklerinin kaynatılması veya infüzyonu safra çıkışını iyileştirir ve safra kesesinin çalışmasını normalleştirir.
Hepatobiliyer sistem hastalıklarında (kolesistit, hepatit, kolanjit) kullanılır.
Antiparaziter. Solucanlar için farmasötik preparatların yanı sıra, helmintiazis tedavisinde yardımcı bir antelmintik olarak tıbbi kaynatma kullanılır.
Balgam söktürücü. Bitkisel kaynatma çift antitussif etkiye sahiptir – kuru öksürük durumunda balgamı inceltir ve ıslak öksürük durumunda balgamın salınmasına yardımcı olur.
Spazmolitik. Bitkisel kaynatma, gastrointestinal sistemin spazmlarını hafifletir ve peristaltizmi iyileştirir.
Gastroenterolojide hipoasit gastrit, bağırsak atonisi, mide ve duodenal ülserlerin tedavisine yardımcı olarak reçete edilir.
Kozmetolojide bitkinin sulu ve alkollü çözeltileri sivilce, rosacea ve sebore durumunda cildin durumunu iyileştirmek için kullanılır. Sarı çiçek yağı pürüzlü cildi yumuşatır ve çatlak topukları iyileştirir.
St.John’s wort, birçok hijyen ürününün yanı sıra cilt ve saç bakım ürünlerinde (losyonlar, kremler, şampuanlar, diş macunları) bulunur.