Yapay Zeka Pazarı 2030’da 1,81 Trilyon Dolar Olacak

Küresel Yapay Zeka Pazarı 2030’da 1,81 Trilyon Dolara Ulaşacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yapay zeka pazarının muazzam büyüme potansiyeline dikkat çekerek, 2025 yılında 500 milyar dolara, 2030 yılına kadar ise 1,81 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

İstanbul’da Devam Eden Avrasya Teknoloji Haftası Fuarları

İstanbul’da gerçekleşen Avrasya Teknoloji Haftası kapsamındaki 5. Mobilefest Teknoloji Fuarı & Konferansı ve 2. Agora Fintech Fuarı, büyük ilgi görüyor. Fuarlar, ExpoHIS organizasyonu ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, fuarın ikinci gününde yaptığı açılış konuşmasında, yapay zekanın etkileyici yükselişine vurgu yaparak, başarılı olmanın anahtarı olarak kod ve veri dillerini gösterdi.

Sayan, yapay zekanın artık bir yardımcı değil, başlı başına bir aktör olduğunu belirterek, farklı sektörlerde karar verme süreçlerinde büyük rol oynadığını ifade etti.

Yapay Zeka Ekonomiler Üzerinde Etkili Olmaya Devam Ediyor

Sayan, yapay zekanın küresel pazarının 2025 yılı sonunda 500 milyar dolara, 2030 yılına kadar ise yüzde 40’a yakın birleşik büyüme oranıyla 1,81 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini dile getirdi. Yapay zekanın ekonomiye sağlayacağı katkının 2030’a kadar 15,7 trilyon dolar olması öngörülüyor. Bunun 6,6 trilyon doları iş gücündeki verimlilik artışından, 9,1 trilyon doları ise tüketici talebindeki yükselişten kaynaklanacak.

Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer ise Türkiye’nin hizmet ihracatında önemli bir paya sahip olan yazılım ve bilişim sektöründe büyüme hedeflerine değinerek, sektörün stratejik önemini vurguladı.

Yapay Zeka ve Teknolojinin Geleceği

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yapay zekanın dünya ekonomisine etkisinden bahsederek, teknolojik gelişmelerin hızla arttığını ve yapay zekanın önemli bir güç haline geldiğini belirtti.

Karagözoğlu, yerli teknolojilerin desteklenmesinin önemine değinerek, BTK olarak Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Veri ihlallerinin ekonomiye olan zararına da değinen Karagözoğlu, siber güvenlik önlemlerinin zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Abdulkadir Günyol – Teknoloji

Related Posts

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

2026’da yollarda: 18 dakikada şarj olan katı hal pilleri geliyor

Geleneksel lityum iyon pillerden katı hal pillere geçişin ayak sesleri duyuluyor. Stellantis ve Factorial, FEST adı verilen teknolojileriyle enerji yoğunluğunu ve hızlı şarj süresini bir üst seviyeye taşıyor.

5 milyon güneş paneli dizildi: Dünya garip bir etki yaşıyor

Çin artan iklim krizinin dünya genelindeki etkileriyle mücadelede kapsamında 5 milyon güneş paneli projesine imza atıyor.

Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem terimleri çok merak edilenler arasında. Bu makalede ise öncü deprem nedir, artçı deprem nedir sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir