Rekabet Kurulu, Tofaş’ın Stellantis’i devralmasını onayladı

Stellantis’in Tofaş’ı Devralma İşlemine Rekabet Kurulu’ndan Onay!

Rekabet Kurulu, Stellantis’in Tofaş’ı devralma işlemine, yatırım ve dağıtım taahhütleri çerçevesinde onay verdi.

Rekabet Kurumu’nun sitesinde yapılan açıklamaya göre, Kurul, tarafların sunmuş olduğu ikinci taahhüt paketini kabul ederek TOFAŞ Türk Otomobil AŞ’nin, Stellantis N.V.’ye ait olan Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’nin devralma işlemini tarihi bir kararla onayladı.

Bu karar, tarafların yatırım yapma şartına bağlanması bakımından Kurum tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Ayrıca, genellikle durağan olarak fiyat çıktı analizine dayalı toplumsal refah kriterinin daha geniş ve rekabetin dinamik etkilerini dikkate alan bir perspektifle ele alınması gerektiğini uluslararası içtihat ve literatüre de önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Taraflarca sunulan taahhütler, yatırım planlarını, dağıtım ve satış kanalındaki tedbirleri ve yerli üretimin korunmasını kapsıyor. Tofaş’ın artırması taahhüt ettiği üretim ve ihracat kapasitesinin yanı sıra istihdama da olumlu katkı sağlayacağı hedefleniyor. Bu yatırım planının otomotiv ana sanayisine ve yan sanayiye de olumlu yansımalarının olacağı öngörülüyor. İşlem, verilen taahhütlerle Türk ekonomisine ve toplumsal refahın artışına katkı sağlayacak.

Taraflar, yatırım planının yanı sıra dağıtım ve satış kanalındaki bazı tedbirlere de taahhütler sundu. İşlem taraflarının bayilerinin “one-stop-shop (tek durak)” olma riskini önlemenin hedeflendiği tedbirler, işlem için önemli rol oynadı.

Kurul, nihai inceleme sürecinde birçok rakip teşebbüsün ve üçüncü tarafın görüşlerini dinledi. Bu görüşler, Kurulun detaylı çalışmasında tek tek dikkate alınarak değerlendirildi.

Tarafların Ekim 2024’te sunmuş olduğu ilk taahhüt paketi, yeterli bulunmadığı için Rekabet Kurulu tarafından reddedilmişti.

Related Posts

Ticari kredi faiz oranı tarihin en yüksek seviyesinde: Sıkı para politikası asıl şimdi başladı

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara TCMB’nin verilerine göre reel sektörün borçlandığı ticari kredi faiz oranının tarihin en yüksek seviyesine çıktığını belirterek sıkı para politikası duruşunun asıl şimdi başladığını belirtti.

Her 10 otomobilden 6’sı yurt dışına gönderildi

OYAK Renault ve TOFAŞ’ın fabrikalarının bulunduğu Bursa’da, yılın ilk 3 ayında günlük üretilen 1206 otomobilden 731’i ihraç edildi.

Şimşek: Türkiye küresel sorunlardan muaf değil

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin güçlü makroekonomik temelleri ve reform adımları sayesinde küresel yatırımcılar arasında pozitif ayrışacağını vurguladı. “İyimser olmak için güçlü gerekçelerimiz var” diyen Şimşek, bölgesel entegrasyon ve yapısal dönüşüm projeleriyle Türkiye’nin ekonomik direncini artırdığını söyledi.

Nitelikli turisti uçuşa geçirecek

THY yüksek harcama yapan turistleri Türkiye’ye çekmek için harekete geçti. Hedef Japonya’nın aralarında olduğu 11 ülkeden 2033’e kadar 45 milyar dolar turizm geliri elde etmek. Terörsüz Türkiye adımlarıyla turist sayısının artacağı vurgulandı.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir