Mars’ta tarihi kare: Merak Gezgini’nin yörüngeden çekilen ilk görüntüsü

NASA’nın Mars Keşif Orbiteri, Merak’ın Yüzeydeki İlerleyişini Etkileyici Bir Fotoğraf ile Yakaladı

NASA’nın Mars Keşif Orbiteri, Merak gezgininin yüzeyde ilerleyişini yörüngeden gözlemleyerek etkileyici bir fotoğrafı paylaştı. Bu fotoğraf, bir Mars gezgininin “orta sürüş” aşamasında çekilen ilk yörünge fotoğrafı olarak kayda geçti.

Merak’ın İzleri Kızıl Gezegen’de

Curiosity, saatte 0,1 mil hızla ilerlerken yavaş ama etkileyici bir yolculuğa devam ediyor. 2025 yılına ait bu özel karede, gezginin Gediz Vallis Kanalı adlı eski bilimsel hedefinden ayrılarak yeni hedefine doğru ilerlerken bıraktığı izler net bir şekilde görülebiliyor. Yüzeyde yaklaşık 320 metre boyunca uzanan rota üzerinde Merak, adeta küçük bir nokta gibi duruyor.

NASA’nın belirttiğine göre, bu fotoğraf Mars yüzeyinde bir gezginin orta sürüş sırasında kaydedildiği ilk yörünge görüntüsü olabilir.

HiRISE Kamerasından Yüksek Çözünürlüklü Anlar

28 Şubat’ta çekilen bu etkileyici kare, Mars Keşif Orbiteri’nin HiRISE kamerası tarafından fotoğraflandı. Şubat ayının başından bu yana Merak’ın 11 farklı sürüş hareketinin izlerini bir araya getiriyor.

Mars yüzeyinde izlerin uzun süre kalması normal bir durum. NASA’ya göre, bu izler, gezegendeki zorlu rüzgâr koşulları nedeniyle aylarca yüzeyde korunabiliyor.

Yeni Bir Bilimsel Keşfe Doğru

Gelecek haftalarda Merak, yeraltı suyunun etkisiyle milyarlarca yıl önce oluştuğu düşünülen özel jeolojik yapıları incelemek üzere yeni bir hedefe ulaşmayı planlıyor.

Related Posts

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

2026’da yollarda: 18 dakikada şarj olan katı hal pilleri geliyor

Geleneksel lityum iyon pillerden katı hal pillere geçişin ayak sesleri duyuluyor. Stellantis ve Factorial, FEST adı verilen teknolojileriyle enerji yoğunluğunu ve hızlı şarj süresini bir üst seviyeye taşıyor.

5 milyon güneş paneli dizildi: Dünya garip bir etki yaşıyor

Çin artan iklim krizinin dünya genelindeki etkileriyle mücadelede kapsamında 5 milyon güneş paneli projesine imza atıyor.

Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem terimleri çok merak edilenler arasında. Bu makalede ise öncü deprem nedir, artçı deprem nedir sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir