Her 10 kişiden 7’si ekonomiyi “kötü” buluyor!

Mayıs Ayı Türkiye Ekonomi Raporu Yayınlandı: Halkın Ekonomiye Bakışı Değişiyor

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan aylık Türkiye Raporu, Mayıs verileri ile birlikte açıklandı. Rapora göre, ekonominin durumu hakkında iyimser düşünenler azalırken, kötümser düşünenlerin sayısında artış gözlendi.

Geçen aya göre, ekonomiye ilişkin olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık bir artış yaşandı. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonominin mevcut durumunu “çok kötü/kötü” olarak yorumladı. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da sabit kalırken, ekonominin iyi/çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise %13 olarak belirlendi.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme yapma oranı %57 olarak belirlenirken, gençlerde bu oran %68 olarak ölçüldü. 55 yaş ve üzeri katılımcılarda ise bu oran %64 olarak kaydedildi.

Eğitim seviyesine göre değerlendirildiğinde, ilköğretim ve altı eğitim düzeyindeki katılımcılar arasında ekonominin “çok kötü/kötü” olduğu görüşünü belirtenlerin oranı geçen yıla göre artarak %69’a yükseldi. Yüksekokul ve üzeri eğitim seviyesindeki olumsuz değerlendirme oranı artarken, lise seviyesinde ise bir düşüş yaşandı.

Beklentilere Göre Vatandaşın Ekonomiye Bakışı

Katılımcıların yarısından fazlası, ekonominin geleceği konusunda karamsar görünüyor. Ekonominin geleceğine karamsar bakanların oranı son 3 ayda 4 puan artış gösterdi. Katılımcıların %53’ü, önümüzdeki 1 yıl içinde ekonominin daha kötü veya çok daha kötü olacağını öngörüyor. Bunun yanı sıra, katılımcıların %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme olacağını düşünüyor.

Enflasyon beklentilerinde bir gerileme gözlemlenirken, katılımcılar gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

Halkın Geçim Durumu

Katılımcıların çoğu, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, bu durumu daha fazla kadın katılımcılar tercih etti. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtti. Bu durumu en çok yaşlıların (%54) yaşadığı görüldü.

“Gelirim giderimi karşılamadı” diyenler arasında işsizlerin oranı en yüksek olurken (%66), onları yevmiyeli çalışanlar takip etti (%64). Her 3 emekli ve çalışmayan katılımcıdan 1’i gelirlerinin giderlerini zor da olsa karşıladığını belirtti. En çok gelirlerini giderlerini karşılayamayan grup ise %17 ile devlet memurları oldu.

Related Posts

Erdoğan’a 55 bin, emekliye 2 bin 412 TL zam! Bu taksimi kurt yapmaz…

Memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine yüzde 16.67 oranında zam yapılma kararı alındı. Bu kararın ardından ortaya çıkan; “zammın yeterli olmadığı” konuşmalarının arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Mehmet …

Dev kuruyemiş markası darboğazdan çıkamadı: Mahkeme kararını açıkladı

Türkiye’nin kuruyemiş sektörünün önde gelen markalarından biri olan Peyman ekonomik sıkıntılardan kurtulamadı. Daha önce konkordato talebinde bulunan ve süresi iki kez uzatılan şirket, darboğazdan çıkamayınca mahkeme şirkete bu kez bir yıl kesin mühlet verilmesine karar verdi.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapay zekâ uyarısı: Sahte videolarla yatırım dolandırıcılığına dikkat!

Ticaret Bakanlığı’ndan yapay zekâ uyarısı: Sahte videolarla yatırım dolandırıcılığına dikkat!

Gözler ABD tarım dışı istihdam verisinde: Fed’den faiz indirimi sinyali gelebilir

ABD’de özel sektör istihdamının beklentilerin altında kalmasıyla gözler bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Verilerin Fed’in faiz politikasını şekillendirmede belirleyici olması beklenirken, Vietnam’la yapılan ticaret anlaşması borsalara pozitif yansıdı. Türkiye’de ise enflasyon verileri ve İklim Kanunu gündemde.

AJet, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Şam’a ilk uçuşunu tamamladı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Suriye’nin başkenti Şam’a yapılan ilk sefer başarıyla icra edildi.

Borsa İstanbul’da endeks rekor seviyeye tırmandı

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü bir kez daha güldü. BIST 100 endeksi günü 131,84 puanlık artışla 10.080,35 puandan kapatarak 10 bin seviyesini geride bıraktı. Gün içinde 9.940,37 ile 10.137,36 puan arasında hareket eden endeks, önceki kapanışa …