Her 10 kişiden 7’si ekonomiyi “kötü” buluyor!

Mayıs Ayı Türkiye Ekonomi Raporu Yayınlandı: Halkın Ekonomiye Bakışı Değişiyor

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan aylık Türkiye Raporu, Mayıs verileri ile birlikte açıklandı. Rapora göre, ekonominin durumu hakkında iyimser düşünenler azalırken, kötümser düşünenlerin sayısında artış gözlendi.

Geçen aya göre, ekonomiye ilişkin olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık bir artış yaşandı. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonominin mevcut durumunu “çok kötü/kötü” olarak yorumladı. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da sabit kalırken, ekonominin iyi/çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise %13 olarak belirlendi.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme yapma oranı %57 olarak belirlenirken, gençlerde bu oran %68 olarak ölçüldü. 55 yaş ve üzeri katılımcılarda ise bu oran %64 olarak kaydedildi.

Eğitim seviyesine göre değerlendirildiğinde, ilköğretim ve altı eğitim düzeyindeki katılımcılar arasında ekonominin “çok kötü/kötü” olduğu görüşünü belirtenlerin oranı geçen yıla göre artarak %69’a yükseldi. Yüksekokul ve üzeri eğitim seviyesindeki olumsuz değerlendirme oranı artarken, lise seviyesinde ise bir düşüş yaşandı.

Beklentilere Göre Vatandaşın Ekonomiye Bakışı

Katılımcıların yarısından fazlası, ekonominin geleceği konusunda karamsar görünüyor. Ekonominin geleceğine karamsar bakanların oranı son 3 ayda 4 puan artış gösterdi. Katılımcıların %53’ü, önümüzdeki 1 yıl içinde ekonominin daha kötü veya çok daha kötü olacağını öngörüyor. Bunun yanı sıra, katılımcıların %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme olacağını düşünüyor.

Enflasyon beklentilerinde bir gerileme gözlemlenirken, katılımcılar gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

Halkın Geçim Durumu

Katılımcıların çoğu, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, bu durumu daha fazla kadın katılımcılar tercih etti. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtti. Bu durumu en çok yaşlıların (%54) yaşadığı görüldü.

“Gelirim giderimi karşılamadı” diyenler arasında işsizlerin oranı en yüksek olurken (%66), onları yevmiyeli çalışanlar takip etti (%64). Her 3 emekli ve çalışmayan katılımcıdan 1’i gelirlerinin giderlerini zor da olsa karşıladığını belirtti. En çok gelirlerini giderlerini karşılayamayan grup ise %17 ile devlet memurları oldu.

Related Posts

Yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülke genelinde ocak-nisan döneminde 454 bin 145 konut satıldı. Satılan konut sayısı, geçen yılın aynı döneminde 355 bin 173 olarak kayıtlara geçmişti. Böylece geçen yılın aynı dönemine göre konut …

KKM bakiyelerinde düşüş sürüyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 33 milyar 836 milyon lira azalarak 625 milyar 887 milyon liraya düştü.

TÜİK açıkladı: Yumurta üretimi yıllık bazda azaldı

TÜİK açıkladı: Yumurta üretimi yıllık bazda azaldı

Goldman Sachs tarife anlaşmasının ardından ABD ekonomisinde resesyon riski tahminini yüzde 35’e düşürdü

Goldman Sachs tarife anlaşmasının ardından ABD ekonomisinde resesyon riski tahminini yüzde 35’e düşürdü

Küresel sermaye anneleri sevmez ama anneler gününü sever

Ekonomik hayatta sektöre dönüşen onlarca işi ve mesleği 7/24 ücretsiz ve gönüllü üstlendiği için sermaye sahipleri anneyi sevmezler ama anneler gününü severler. Çünkü sermayenin anne sevgisini paraya dönüştürdüğü ve anne üzerinden para kazandığı tek gün anneler günüdür. Bu bir günlük sevgiden kasalarını doldurduktan sonra anne onlar için çıkarlarına çomak sokan ve küresel sistemin düşmanı bir insandır. ** Anne doğuştan patrondur, kendi işini kendi görür, emeğinin karşılığında para istemez, sıcak

Turkcell’den 2025’e güçlü başlangıç

Turkcell, 2025 yılı birinci çeyrek operasyonel ve finansal sonuçlarını açıkladı. Turkcell’in konsolide gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,7 oranında artarak 48 milyar TL oldu. FAVÖK marjında yüzde 43,7 ile son 10 yılın en yüksek birinci çeyrek seviyesi kaydedildi. Şirketin net kârı ise 3,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.