Finansman krizi büyüyür: 19 Mart sanrası faizler arttı, ticari krediler dibi vurdu

Faiz Artışı ve Bereketli Kredi Büyümesi Dönemi Son Buldu

Son dönemde, ekonomideki sıkılaşma adımları nedeniyle firmaların finansman sorunları giderek derinleşmekte. Faiz oranlarındaki yükseliş, 19 Mart’ta gerçekleşen İBB operasyonundan sonra Merkez Bankası’nın aldığı sıkılaşma kararları ile daha da artış gösterdi.

Şu anda kredi ve finansman konusunda sorun yaşayan şirketler, Merkez Bankası’nın kararları sonrasında bankaların faiz oranlarını artırmasıyla zor durumda kalıyor.

Ticari kredilerde yaşanan 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış büyüme, yüzde 26,63 ile son 15 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Aylık bazda TL cinsinden KOBİ kredilerinde ise bu yılın en düşük aylık büyümesi yaşandı.

Ekonomim yazarı Şebnem Turhan‘ın haberine göre, faiz oranlarındaki artış nedeniyle ticari kredi büyüme oranı yüzde 26,63’e kadar geriledi. Merkez Bankası verilerine göre, ticari kredilerdeki yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme 16 Mayıs itibarıyla yüzde 26,63’e düştü. Bu seviye en son 31 Ocak haftasında görülmüştü ve ticari kredi büyümesi 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Kredi büyümesindeki yavaşlama, KOBİ kredilerinde de kendini gösterdi ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, mayıs ayında KOBİ kredilerinde aylık büyüme yüzde 1,40 olarak gerçekleşti.

TL cinsinden KOBİ kredilerinde yaşanan düşüş, Merkez Bankası’nın ocak ayında yüzde 2,5 aylık büyüme sınırını getirmesinin ardından mayıs ayında doruk noktasına ulaştı. Ocakta yüzde 2,87 olan aylık büyüme, şubatta yüzde 3,18’e yükselmişti. Ancak mart, nisan ve mayıs aylarında büyüme oranı sırasıyla yüzde 2,72; yüzde 2,41’e gerilerken mayıs ayında ciddi bir düşüş yaşandı. 16 Mayıs itibarıyla, aylıklandırılmış TL cinsinden KOBİ kredileri 3 trilyon 840 milyar 449,4 milyon liraya ulaştı.

Related Posts

Bir mesajla tüm birikimlerinizi kaybetmeyin! Emeklileri bekleyen büyük tehlike

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismar, kötü muamele ve ihmale karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 3 azaldı.

ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 49 azaldı.

Savaş borsayı kötü vurdu

İran ve İsrail arasında başlayan çatışmalar bölgeyi gerileme sokarken borsadaki hisseleri de negatife çevirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 208,34 puan azalırken, toplam işlem hacmi 102,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 …

Bakanlık açıkladı: Yabancı turist sayısı nisanda rekor kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında yüzde 39,74 olan tesis doluluk oranını bu yıl yüzde 41,12’ye çıktığını ve yabancı turist sayısında rekor kırıldığını duyurdu.

Uluslararası kriz! BM’de 7 bin kişinin işine son verilebilir

BM belgelerine göre, çok sayıda kurumun birleştirilmesi, bazı ajansların ise tamamen kapatılması gündemde. Yaklaşık 7 bin çalışanın işsiz kalmasına neden olacak sürecin arkasında Trump’ın kesintiye uğrattığı ABD fonları var.

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor