Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Diş Eti İltihabı ve Alzheimer Hastalığı Arasındaki Bağlantı İncelemeye Değer

Son yapılan araştırmalar, diş eti iltihabı ile Alzheimer hastalığı arasında ilginç ve potansiyel bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, diş çürümesine neden olan bakterilerin, beyin fonksiyonlarını da etkileyerek unutkanlığa yol açtığı belirlendi.

Tayvan’da gerçekleştirilen bir çalışmada, 10 yıl veya daha uzun süre kronik diş eti hastalığına sahip olanların Alzheimer olma riskinin %70 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık‘a konuşan Ağız Sağlığı ve Eğitim Derneği (TASED) Başkanı ve Ağız Diş Sağlığı Uzmanı Can Aydoğan, “Çalışmalar özellikle Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif hastalıkların ağız sağlığının ihmal edilmesiyle ilişkili olabileceğini gösteriyor. Kronik diş eti hastalıklarının sebep olduğu iltihaplanmalar, zamanla beyine sıçrayarak nöroenflamasyon riskini artırabilir” dedi.

Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların diş eti sağlığıyla bağlantılı olduğunu belirten Aydoğan, peridontal hastalıkların, dişleri destekleyen dokuları etkileyen kronik bir iltihabi durum olduğunu ve diş etleri plak ve tartar birikmesi sonucu enfekte olduğunda ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye’de diş ve diş eti sağlığının yetersiz olduğunu vurgulayan Aydoğan, bu durumun diş ve diş eti hastalıklarının artmasına neden olduğunu belirterek, “Türkiye’de neredeyse her 10 kişiden 9’unun ağzında çürük bulunmakta. Toplumun neredeyse tamamı diş eti sorunu yaşıyor. Avrupa ülkelerinde yılda ortalama 450 gram diş macunu tüketilirken, ülkemizde bu rakam 120 gramı geçememekte. Avrupa’da yılda 3-4 diş fırçası kullanılırken, Türkiye’de bu rakam 0,7-0,9 civarındadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.

Ankilozan Spondilit Farkındalığı İçin Yürüdüler!

Ankilozan spondilit en çok bel fıtığıyla karışıyor. Romatologlar ve hastalar ankilozan spondilit hastalığına dikkat çekmek için yürüdü