ABD’nin 36 trilyon dolar borcu ne anlama geliyor ve kime ait?

ABD Ekonomisindeki Ulusal Borç Miktarı Endişe Yaratıyor

Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki en yüksek ulusal borç miktarına sahip ülke olma özelliğini sürdürüyor ve uzun vadeli mali istikrar konusunda endişeler giderek artıyor.

Al Jazeera’nın derlediği habere göre, ABD’de önemli bir kongre komitesi, Başkan Donald Trump‘ın bu hafta içinde Temsilciler Meclisi’nden geçebilecek yeni vergi indirimi tasarısını onayladı. Bu tasarı, 2017 vergi indirimlerini genişletmeyi ve ulusal borca 5 trilyon dolara kadar ekleme yapmayı hedefliyor. Ancak Cuma günü Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle endişeler daha da derinleşti.

ABD’nin Kamu Borcu Ne Kadar?

ABD’nin kamu borcu, hükümetin borç verenlere toplamda ne kadar parayı geri ödemesi gerektiğini ifade ediyor. Şu anda 36.2 trilyon dolar seviyesinde olan bu borç miktarı, ülkenin GSYH’nın %122’sini temsil ediyor ve her üç ayda bir yaklaşık 1 trilyon dolar artıyor.

2020’deki pandemi sürecinde borç/GSYH oranı %133’e ulaşan ABD, dünyanın en yüksek borç/GSYH oranına sahip ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor.

Amerikan Merkez Bankası’nın yayımladığı grafik de ABD’nin 1970’lerden bu yana borcunun GSYH’ya oranını gösteriyor.

Borç Tavanı ve Sürekli Yükselmesi

Hükümetin harcamaları gelirlerini aştığında oluşan açık bütçe açığı olarak adlandırılır. Bu açığı kapatmak için hükümet daha fazla borçlanmak zorunda kalır ve Kongre’nin onayıyla belirlenen borç tavanı, hükümetin ne kadar borçlanabileceğini sınırlar. Kongre, tavanı yükseltmediği sürece hükümet daha fazla borçlanamaz.

Farklı ABD Başkanları Dönemlerinde Federal Açık

Federal açık, hükümetin bir yıl içinde harcadığından daha fazla para harcaması durumunu ifade eder. Örneğin, Trump döneminde 2020’de COVID-19 salgını sırasında iş kayıplarıyla vergi gelirleri düşerken hükümetin harcama yapması sonucunda açık hızla büyüdü. Eski Başkan Bill Clinton döneminde ise vergi artışları sayesinde federal bir fazla yaşanmıştı.

1960’tan bu yana ABD başkanlarının yönetimleri altındaki ekonomik durumu gösteren grafik aşağıdaki gibidir:

Related Posts

Bir mesajla tüm birikimlerinizi kaybetmeyin! Emeklileri bekleyen büyük tehlike

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismar, kötü muamele ve ihmale karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 3 azaldı.

ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 49 azaldı.

Savaş borsayı kötü vurdu

İran ve İsrail arasında başlayan çatışmalar bölgeyi gerileme sokarken borsadaki hisseleri de negatife çevirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 208,34 puan azalırken, toplam işlem hacmi 102,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 …

Bakanlık açıkladı: Yabancı turist sayısı nisanda rekor kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında yüzde 39,74 olan tesis doluluk oranını bu yıl yüzde 41,12’ye çıktığını ve yabancı turist sayısında rekor kırıldığını duyurdu.

Uluslararası kriz! BM’de 7 bin kişinin işine son verilebilir

BM belgelerine göre, çok sayıda kurumun birleştirilmesi, bazı ajansların ise tamamen kapatılması gündemde. Yaklaşık 7 bin çalışanın işsiz kalmasına neden olacak sürecin arkasında Trump’ın kesintiye uğrattığı ABD fonları var.

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor