Yerli Aşı TURKOVAC’ın Geliştiricisi Aykut Özdarendeli’den Aşılarda Yeni Dönem Müjdesi

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: Türkiye’de Üretilecek Aşı Sayısı Artacak

Yerli aşı Turkovac‘ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Türkiye’de üretilecek aşı sayısının artarak devam edeceğini söyledi. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özdarendeli, “Aşılar hakkında merak ettiğiniz her şey” konferansında konuştu.

Özdarendeli, aşı çalışmalarının zorlu bir süreç olduğunu belirterek, “2020 yılından önce aşı çalışmaları yaklaşık 15 yıl sürüyordu, ancak yeni teknolojilerle 6-7 yıla indirilebileceği söyleniyor. Aşı sürecinde hata yapmak büyük risk taşıyor.” dedi.

Aşı çalışmalarının riskli, pahalı ve başarının düşük olduğu bir süreç olduğunu vurgulayan Özdarendeli, kontrollerin önemine dikkat çekti. Sadece TURKOVAC aşısında 439 kontrol yapıldığını belirterek, “Aşı üretiminde ciddi maddi güç ve disiplin gerekiyor.” dedi.

1998’den bu yana Türkiye’de aşı üretiminin azaldığını dile getiren Özdarendeli, “Osmanlı’dan gelen aşı kültürümüz var ancak son yıllarda bu alanda kayıplar yaşadık. Anlaşıldı ki aşının stratejik bir önemi var ve ülkemizde üretilecek aşı sayısı artarak devam edecek.” şeklinde konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra Kardaş ise aşı tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Sercan Küçükşahin – Güncel

Related Posts

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Uzmanı uyardı: Gençlerde spor kaynaklı kalp ölümleri düzenli muayene ile önlenebilir

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.