170 milyar dolarlık proje: Dünyanın en büyük barajının inşaatı başladı

Çin, Dünyanın En Büyük Hidroelektrik Barajı İnşaatına Başlıyor

Çin Başbakanı Li Çiang, Tibet Pilatosu’nun doğusunda dünyanın en büyük hidroelektrik barajının inşaatına başlandığını duyurdu. Xinhua haber ajansına göre, barajın maliyeti en az 170 milyar dolar olacak. Bu hamle, Çin ekonomisindeki canlılığı işaret ediyor.

Baraj, Yarlung Zangbo nehrine inşa ediliyor ve yılda 300 milyar kilovat saat elektrik üretmesi bekleniyor. Bu miktar, İngiltere’nin 2024 yılındaki elektrik tüketimine eşdeğer. Ancak Hindistan ve Bangladeş, nehrin aşağı kısımlarında yaşayan insanlar üzerindeki olası etkiler nedeniyle endişeli.

Çin hükümeti, barajın Tibet ve Çin’in enerji ihtiyacını karşılayacağını ve nehrin aşağı kısımlarındaki su tedarikine veya çevreye büyük etkisinin olmayacağını savunuyor. Projenin 2030’larda tamamlanması planlanıyor.

Baraj projesini “yüzyılın projesi” olarak nitelendiren Başbakan, ekolojiyi korumak için özel önlemlerin alınacağını belirtti. Reuters’a göre, Yajiang Group’un liderliğindeki proje, ekonomik büyümeyi artırmak için yapılan kamu yatırımlarında önemli bir artışı temsil ediyor.

Çinli yetkililer, baraj inşaatının istihdam yaratma konusunda henüz net bir tahmin yapmadı. Önceki Üç Boğaz Barajı projesi yaklaşık 20 yıl sürmüş ve yaklaşık 1 milyon kişiye iş imkanı sağlamıştı. Ancak aynı projeden en az 1 milyon kişi yerinden edilmişti. Yarlung Zangbo baraj projesiyle kaç kişinin yer değiştireceği henüz açıklanmadı.

Çin’in en büyük hidroelektrik barajı projesi olan Yarlung Zangbo, Tibet’ten ayrıldıktan sonra Brahmaputra adını alarak Hindistan ve Bangladeş’e akıyor. Sivil toplum kuruluşları, barajın Tibet Platosu’na geri dönülemez zararlar vereceğini ve aşağıdaki bölgelerde yaşayan milyonlarca insanı olumsuz etkileyeceğini uyarıyor.

Related Posts

İslam Memiş uyardı: Bu hafta sıradan bir hafta olmayacak

Piyasalara ve yatırım araçlarına ilişkin yorumları yakından takip edilen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş bu haftanın önemli gelişmelere gebe olduğuna işaret etti: “Bu hafta sıradan …

1 satıp 31 almışlar!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan “Kamuda tasarruf” vurgusu yapılan Tasarruf ve Verimlilik Paketi uygulamada başarılı olamadı. Mayıs 2024’te açıklanan paket kapsamında ekonomik ömrünü tamamlamış ve ihtiyaç fazlası olan kamu …

Rusya Çin’e altın ihracatını ikiye katladı

Çin’in Rusya’dan altın ithalatı arttı. Trade Data Monitor tarafından açıklanan verileri kapsamında, 2025’in ilk yarısında Çin’in Rusya’dan yaptığı değerli maden cevheri ve konsantre ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artışla 1 milyar dolara ulaştı

Milli İHA teknolojilerine katıldı: Dünyanın ilk insansız paramotoru

Havacılık ve İHA alanında yenilikçi çözümler üzerinde çalışan InnoVita Teknoloji, insansız parafoil hava araçları alanında ürünler geliştiriyor. Bu araçlar, esnek kumaş kanat yapısı ile süzülme yeteneğine sahip, genellikle hassas iniş ve yük taşıma …

Kastamonu’da Trafiğe Kayıtlı Taşıt Sayısı 167 Bin

Kastamonu’da motorlu kara taşıtı sayısı 167,408; trafiğe 678 yeni taşıt kaydedildi.

Assan Panel’in Yeni Tesisine Ziyaret

Bakan Norris ve Elçi Ertaş, Assan Panel’in Birleşik Krallık’taki yatırımını değerlendirdi.