İstanbul Havalimanı’nda 3’üncü Pist Açıldı

İstanbul Havalimanı’nda Tarihi Adım: 3. Pist Hizmete Alındı

İstanbul Havalimanı’nda 3. pist açıldı ve bu önemli adımla birlikte artık 3 uçak aynı anda iniş-kalkış yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun da katıldığı törende, Türkiye’nin ve Avrupa’nın havacılık tarihinde bir ilk olan bu adımın gururu yaşandı.

Avrupa’da ilk defa uygulanan “Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu” ile Türk Hava Yolları’na ait üç yolcu uçağı, saat 10.00’da eş zamanlı kalkış yaptı ve başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan sistem, Avrupa’ya taşındı ve İstanbul Havalimanı’nda uygulanarak uçuş kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Bu büyük adımı hayata geçiren kurumlar arasında DHMİ, SHGM, EUROCONTROL, İGA ve THY yer alıyor.

Hava trafik kontrolörleri, TÜBİTAK ve DHMİ tarafından geliştirilen yerli ve milli simülatörle eğitildi. Son teknoloji simülatör sayesinde kontrolörler, üçlü kalkış ve inişlere hazır hale getirildi.

Yeni operasyon sistemiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en gelişmiş hava trafik yönetim sistemlerinden birine sahip oldu ve Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nın uçuş trafiğini etkilemeyecek.

3. pist açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, İGA İstanbul Havalimanı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kalyoncu, DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak ve davetliler katıldı.

Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı artık küresel havacılığın en üst ligine yükseldi. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli bir hizmet sunulacak” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / TUNCER CENGİZ – Yerel

Related Posts

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Google’dan çığır açan teknoloji: Robotlar artık bağlantısız özgür!

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimi robotların yeteneklerini de doğrudan etkiliyor. Robotlara yönelik yapay zeka modelini mart ayında duyuran teknoloji devi Google, birçok robot üreticisiyle ortak çalışma yürütüyor. Google’ın yapay zeka …

Elon Musk’ın Yapay Zekâ girişiminin aylık 1 milyar dolar masrafı var

Elon Musk’ın üzerinde fazlasıyla durduğu yeni yapay zekâ şirketi xAI, adeta para yutan bir canavara dönüşmüş durumda.

Yıldırım’da yaz spor okulları başlıyor

Yıldırım Belediyesi, 4-14 yaş arası çocukla gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimi için yaz ayları boyunca 17 branşta yaz spor okulu düzenliyor.4 dönem halinde faaliyet gösterecek yaz spor okulu 23 Haziran’da başlıyor.

Garmin Venu X1, akıllı saat piyasasını sarsmaya geliyor

Garmin, spor ve sağlık odaklı yeni akıllı saati Venu X1’i tanıttı. Cihaz, yalnızca 8 milimetre kalınlığı ve 34 gramlık hafifliğiyle sınıfının en ince ve zarif modellerinden biri. 2 inçlik AMOLED ekranıyla gelen saatin kasası fiber takviyeli …

Kozmik kapışmada ikinci raunt: İki dev galaksi kümesi yeniden çarpışıyor

PSZ2 G181 adı verilen bu sistemdeki tekrar eden çarpışma, gökbilimciler için nadir bir gözlem fırsatı sunuyor. NADİR GÖRÜLEN TEKRARLI ÇARPIŞMA Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, galaksi kümeleri arasındaki büyük çarpışmalar genellikle nadir kabul …