İstanbul Havalimanı’nda 3’üncü Pist Açıldı

İstanbul Havalimanı’nda Tarihi Adım: 3. Pist Hizmete Alındı

İstanbul Havalimanı’nda 3. pist açıldı ve bu önemli adımla birlikte artık 3 uçak aynı anda iniş-kalkış yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun da katıldığı törende, Türkiye’nin ve Avrupa’nın havacılık tarihinde bir ilk olan bu adımın gururu yaşandı.

Avrupa’da ilk defa uygulanan “Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu” ile Türk Hava Yolları’na ait üç yolcu uçağı, saat 10.00’da eş zamanlı kalkış yaptı ve başarılı bir operasyon gerçekleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan sistem, Avrupa’ya taşındı ve İstanbul Havalimanı’nda uygulanarak uçuş kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Bu büyük adımı hayata geçiren kurumlar arasında DHMİ, SHGM, EUROCONTROL, İGA ve THY yer alıyor.

Hava trafik kontrolörleri, TÜBİTAK ve DHMİ tarafından geliştirilen yerli ve milli simülatörle eğitildi. Son teknoloji simülatör sayesinde kontrolörler, üçlü kalkış ve inişlere hazır hale getirildi.

Yeni operasyon sistemiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en gelişmiş hava trafik yönetim sistemlerinden birine sahip oldu ve Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nın uçuş trafiğini etkilemeyecek.

3. pist açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, İGA İstanbul Havalimanı Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Kalyoncu, DHMİ Genel Müdürü Enes Çakmak ve davetliler katıldı.

Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı artık küresel havacılığın en üst ligine yükseldi. Bu sistemle hava trafik akışı hızlanacak, havalimanımızın dinamik kapasitesi önemli ölçüde artacak ve yolcularımıza daha hızlı, daha güvenli bir hizmet sunulacak” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / TUNCER CENGİZ – Yerel

Related Posts

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

2026’da yollarda: 18 dakikada şarj olan katı hal pilleri geliyor

Geleneksel lityum iyon pillerden katı hal pillere geçişin ayak sesleri duyuluyor. Stellantis ve Factorial, FEST adı verilen teknolojileriyle enerji yoğunluğunu ve hızlı şarj süresini bir üst seviyeye taşıyor.

5 milyon güneş paneli dizildi: Dünya garip bir etki yaşıyor

Çin artan iklim krizinin dünya genelindeki etkileriyle mücadelede kapsamında 5 milyon güneş paneli projesine imza atıyor.

Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem terimleri çok merak edilenler arasında. Bu makalede ise öncü deprem nedir, artçı deprem nedir sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir