2025 yılında Türkiye’nin sebze, meyve ve tahıl üretimi düşecek

TÜİK: Türkiye’de Bitkisel Üretim Düşüş Trendinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Bitkisel Üretim 1.Tahmini, 2025” raporu, Türkiye’nin bitkisel üretiminde ciddi oranda azalış öngörüyor.

Üretim Miktarlarında Beklenen Azalışlar

Rapora göre, 2025 yılı birinci tahmininde tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 5,3, sebzelerde yüzde 1,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 24,4 oranında üretim miktarlarında azalma bekleniyor. Bu doğrultuda, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 71,4 milyon ton, sebzelerde 33 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 21,4 milyon ton üretim gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Tahıl Üretiminde Düşüş Öngörülüyor

Özellikle tahıl ürünlerinde 2025 yılında yüzde 4,1 oranında azalış bekleniyor. Bu kapsamda, buğday üretiminin yüzde 5,8, arpa üretiminin yüzde 8,0, çavdar üretiminin yüzde 5,5, yulaf üretiminin yüzde 23,1 azalacağı tahmin ediliyor. Ancak, mısır üretiminde yüzde 4,9 artış öngörülüyor.

Kuru baklagiller grubunda ise nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 605 bin ton, 283 bin ton ve 340 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Patates üretiminde yüzde 13,0, yağlı tohumlardan soya ve ayçiçeği üretiminde ise sırasıyla yüzde 11,1 azalış ve yüzde 4,8 artış bekleniyor.

Sebze ve Meyve Üretiminde Düşüşler Devam Ediyor

Şeker pancarı üretiminin yüzde 6,5, sebzeler üretiminin yüzde 1,7 azalması beklenirken, sebzeler grubunda bazı ürünlerde artış öngörülüyor. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminde ise yüzde 24,4 oranında azalış bekleniyor.

Elma, çilek, şeftali, nektarin, kiraz ve üzüm gibi meyvelerde önemli ölçüde üretim azalışı beklenirken, mandalina hariç turunçgil meyvelerinde de azalış bekleniyor. Sert kabuklu meyvelerden fındık, ceviz ve Antep fıstığında da azalış öngörülüyor. Muz üretiminde bir değişiklik olmazken, zeytin üretiminde yüzde 40,0 azalma bekleniyor.

Related Posts

Bir mesajla tüm birikimlerinizi kaybetmeyin! Emeklileri bekleyen büyük tehlike

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismar, kötü muamele ve ihmale karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 3 azaldı.

ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 49 azaldı.

Savaş borsayı kötü vurdu

İran ve İsrail arasında başlayan çatışmalar bölgeyi gerileme sokarken borsadaki hisseleri de negatife çevirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 208,34 puan azalırken, toplam işlem hacmi 102,7 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,82 …

Bakanlık açıkladı: Yabancı turist sayısı nisanda rekor kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl nisan ayında yüzde 39,74 olan tesis doluluk oranını bu yıl yüzde 41,12’ye çıktığını ve yabancı turist sayısında rekor kırıldığını duyurdu.

Uluslararası kriz! BM’de 7 bin kişinin işine son verilebilir

BM belgelerine göre, çok sayıda kurumun birleştirilmesi, bazı ajansların ise tamamen kapatılması gündemde. Yaklaşık 7 bin çalışanın işsiz kalmasına neden olacak sürecin arkasında Trump’ın kesintiye uğrattığı ABD fonları var.

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda jeopolitik gerilim endişesi; karışık seyrediyor